top of page
  • Szerző képeB

Pesti diákból teheráni diák

Frissítve: 2022. ápr. 7.

Épp a berlini Pergamon Múzeum ókori tárlatát szeltem, amikor is beugrottak a tavalyi iráni és libanoni emlékek. Ekkor rezgett a telefon. Email érkezett. Méghozzá a Teheráni Egyetemtől: FELVETTEK! Úristen! Vagy inkább ya khoda! Ahogy perzsául mondanánk...


Örömömben egyből anyukámat hívtam, akit már hónapok óta készítettem a tervemre, de titkon valószínűleg végig ellendrukkel volt. Mi más lehetett volna? Az elsőszülött gyerekének annyira elment az esze, hogy nem elég neki időnként a térségbe utaznia, de most már ott is akar élni/ tanulni. A hirtelen jött "jó" hírt csak részben osztotta, és megkért, hogy apukámnak még ne említsem, mert esetleg szívrohamot kap a hír hallatán... Én mit se törődve a reakciókkal, folytattam a bóklászást a múzeumban, az addigra már végképp mámorban úszó elmémmel. Ekkor még nem sejtettem, hogy a felvétel ellenére nem fog egyenesen a teheráni előadóba vezetni az utam. No, de vissza a kezdetekhez.


Nyilván felmerül a kérdés, hogy miért Közel-Kelet, miért Irán és miért éppen most? Néhányan tudják, hogy az egyetemi évek alatt egy erős, szakmai érdeklődés alakult ki bennem a térség iránt, elsősorban Dr. Jany János, pázmányos oktatónknak hála. Habár a végső lökést az egyetemi évek adták, a gyerekkori, MENA térségbeli családi utazások egy kiváló táptalajt adtak a kíváncsiságomnak, ami -a képi bizonyítékok alapján- valószínűleg már 'gyárilag' bennem volt:



De ez még nyilván nem elég ahhoz, hogy valaki a nyakába vegye a Közel-Keletnek e kevésbé ismert részét... A kíváncsiságon kívül adott volt még egy államközi ösztöndíj is, amit sikeresen pályáztam meg, továbbá az orientalisták körében kevés olyan nyugati szakember van, aki több évet töltött volna el Iránban. Ott teljes mértékben elmerülve megismerte volna a társadalmat, gazdaságot, napi politikát és beutazta volna az egész országot, majd a tanultakat hasznosítsa. Ezenkívül lehetőségem nyílt a Teheráni Egyetemen tanulni, ami a régió egyik legelismertebb intézménye, kiváló oktatókkal és kutatási lehetőségekkel.


És hogy megérte-e? Az eddig itt eltöltött 8 hónap alapján egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy igen! De a tapasztalatokat majd a következő posztokban részletezem.



bottom of page